DoD Racing Team

-

-

 

 

Rudskogen 15.05.00

Av: Olav Mork Bjørnås

Dette var min første kveld med kjøring på Rudskogen i år. A-Wobble hadde allerede hatt en kjøring, men Gunnar & Co hadde av en eller annen merkelig grunn bestemt seg for at den skulle gå midt i påskeferien. Ikke det at det var så farlig om jeg gikk glipp av den kjøringen, i regn og kaldt vær er det ikke så veldig fristende med banekjøring. Ikke hadde jeg fått min nye 748 enda heller, og det ville sikkert ikke virket positivt på innbytteprisen jeg var blitt lovet for 900SS'en om jeg dukket opp med ferske riper i kåpe osv. etter en tur av banen på glatta.

Rett etter påske hadde jeg imidlertid fått 748'en i hus, og allerede førstkommende helg etter handelen ble innkjøringen unnagjort med en snartur til Farsund og hjem igjen. Førstegangsservice var bestilt til uka etter, og da hadde også "power kit" med carbonpotter og ny chip ankommet. O glede! Dog var jeg noe skeptisk til lydnivået fra Termisene, og det med god grunn skulle det vise seg. Forrige mandag tok jeg meg en tur ned til B-Wobble for å gjøre en støytest (og kanskje også få kjøre hvis det var noen B-Wobblere som ikke dukket opp). 104-105dB sa støymannen, og beskjeden var enkel: "bytt potter". Oh well, ikke så helt uventet. Å skifte potter skulle dog ikke være noen stor sak ifølge folket på Løvaas, ca. en halvtimes jobb. Etter nærmere to timers svetting og banning på søndags ettermiddag var sykkelen klar. Helt klart ikke noe man gjør så altfor ofte, det store spørsmålet er om jeg gidder å skifte til carbonpotter mellom hver Wobble-kjøring. Dog er det ikke den helt store pose-effekten med nesten lydløse orginalpotter på en Ducati.

Dagens program var kjeglekjøring, en øvelse som også ble gjennomført på fjorårets Wobble-kurs. Og sannelig ble ikke Eriks første kommentar til kjøringen min akkurat den samme som Gunnar kom med i fjor: "du kjører ikke touring-sykkel, legg deg ned over tanken". Merkelig hvor fort man glemmer ting. I neste runde gjorde jeg som Erik sa, og det hele føltes litt riktigere. Dvs. nesten. La jeg meg for mye ned over tanken ble styringen litt for krøkkete, så en mellomting var det som føltes best for meg. Ellers gikk det ikke så verst, etter noen runder med nyttig input fra Erik fikk jeg ganske bra flyt i kjøringen. Jeg økte etter hvert farten slik at jeg måtte motorbremse litt mellom hvert kjeglepar for å kunne gå på gassen i og ut av svingen.

Mellom hvert pass hadde vi en liten samling med Erik hvor vi snakket litt om kjøringen, og nytt av året var at hver enkelt skulle gi seg selv karakterer for bla. gasskontroll, flyt, forankringspunkter osv. Meningen var at man på slutten av kvelden skulle oppsummere sin egen kjøring, og kommentere evt. forbedringer man hadde oppnådd i løpet av kvelden, samt kanskje ting man burde trene mer på. Sikkert nyttig for at den enkelte skal tvinges til å tenke mer igjennom detaljer i kjøringen og hva som bør forbedres osv.

I et senere pass fant jeg ut at jeg kanskje skulle øke farten en del for å se hvordan det gikk da. Og jammen klarte jeg ikke å kjøre på en kjegle istedenfor imellom kjegleparet. Erik bare ristet oppgitt på hodet og vinket meg videre uten kommentar. Neste runde senket jeg farten litt igjen, og flyten var tilbake. Noe jeg også merket på resten av runden rundt banen. Gikk det for fort ble det lett til at jeg gjorde ting i litt feil rekkefølge, fikk feil spor inn i svingene osv. Det er helt tydelig litt for tidlig å prøve å sette opp farten enda, til tross for fjorårets kurs. Ikke det at det var så mange anledninger til å sette opp farten denne kvelden, instruktørene hadde bestemt seg for å ha alle skiltsyklene på banen samtidig (i et dobbel-pass). Dermed ble det til at man ofte ble liggende bak førstegangs-Wobblere med relativt moderat fart. Ikke det at det gjorde meg så mye, det var mer enn nok å trene på likevel denne første banedagen i år. Men på senere kurskvelder blir det kanskje anledning til å bytte gir også. Denne kvelden kjørte jeg banen rundt på andregir.

En runde fant jeg også ut at det var flere ting fra fjorårets kurs som jeg trengte repetisjon på. Etter at man var kommet vel igjennom kjeglene skulle man bremse opp for å få kommentarer på kjøringen av en instruktør. Denne runden hadde jeg god fart ut av siste kjeglepar, og det ble en litt hard oppbremsing for å stoppe ved Erik. Dvs. jeg prøvde å stoppe ved Erik, men føyk forbi i passe fart med nesten full brems. Jeg får klemme til litt ekstra tenkte jeg, jeg har tross alt nesten nye Dragon Corsa dekk så de burde tåle litt. Dermed låste forhjulet seg, og med litt for stive armer vred styret seg umiddelbart. Heldigvis satt den riktige reaksjonen i ryggmargen, jeg lettet litt på trykket på bremsehendelen før jeg bremset rolig ned. Ingen skade skjedd bortsett fra en lettere skremt Erik. Og jeg husket et annet poeng fra fjorårets kurs: "blikket framover ved oppbremsing, ikke ned i asfalten. Og ikke stive armer, det både belaster framgaffelen ekstra samt nesten garantert fører til at styret vrir seg dersom hjulet låser seg". Dette er ting jeg vet godt, men det er lett å glemme når man blir for ivrig. Bevisst trening trengs.

Ellers var det greit å finne en brukbar sittestilling på sykkelen, enten jeg bare flyttet meg litt eller prøvde med en litt større hang out. En forskjell fra den gamle sykkelen var at det føltes som om svingene gikk vel så greit uten å flytte så veldig mye på kroppen, mens jeg i fjor følte at svingene gikk bedre med litt større hang out. Ikke det at jeg flyttet så alt for mye på kroppen da heller, noe kneskrap ble det aldri snakk om. Til det var nok farten altfor lav. En av grunnene til det var at jeg flere ganger opplevde at røret på potta tok nedi i svingene. En ikke spesielt behagelig opplevelse, det er ikke så veldig mye fjæring i det røret og ikke gir det særlig godt veigrep heller. Med den nye sykkelen er det liten sjans for at noe som helst tar nedi med mindre jeg tryner, og et av årets mål bør være å ende opp med knepucker som ikke ser nyinnkjøpte ut (uten bruk av fil eller vinkelsliper).

Ting å trene på neste gang (og sikkert flere deretter):

  • gasskontroll

  • sporvalg

  • bremsing, finne riktig bremse- og sving-punkt

  • rolige bevegelser på sykkelen, ingen brå forflytninger