DoD Racing Team

-

-

 

 

Rudskogen 29.05.00

Av: Olav Mork Bjørnås

Dette var min andre tur på Rudskogen i år, og forhåpentligvis blir det ikke mange flere med like dårlig vær. Det så ikke så aller værst ut da jeg dro fra Oslo i tre-tiden, og det var meldt litt lettere vær mot kvelden. På turen ned regnet det derimot i bøtter og spann. Istedenfor å kjøre den vanlige veien om Ytre Enebakk valgte jeg å lunke ned langs kjedelige E18. Vel framme var det ikke akkurat trangt om plassen i depotet, tror det var 13 skiltsykler og i underkant av 10 racingsykler. Det betød at det ble ganske lange pass med rikelig anledning til å kjøre mye.

Dagens program var gasskontroll, dvs. vi skulle slå litt av på gassen i sving og deretter gi litt gass igjen for å føle hvordan sykkelen endret oppførsel. Siden det var så vått på banen var det begrenset hvor mye eksperimentering med gassen jeg tok sjansen på å prøve. Øvde derfor mer på flyt, rolige bevegelser på sykkelen osv.

At det var glatt på banen var det flere som fant ut etterhvert. Instruktør-Erik kunne fortelle at han fikk slipp både foran og bak i første pass, i venstresvingen før storsvingen. Etter det var han ikke så ivrig etter å kjøre mer, tror faktisk ikke han var utpå banen mer etter det passet. Det er mulig han traff en flekk med oljesøl e.l., det var enkelte steder på banen hvor det var vesentlig glattere enn andre. Litt senere på kvelden kjørte en ZX9 ut i høyfarten. Jeg vet ikke helt hva som skjedde, kanskje var han litt for hard på gassen evt. hadde for brå bevegelser på sykkelen ved overgangen fra venstre til høyresvingen. I siste pass gikk nok en skiltsykkel av banen, en kar på VFR bremset for kraftig på enden av slakterstrekket og låste forhjulet omtrent ved flaggposten. Han fortalte etterpå at han var helt uforberedt på at hjulet skulle låse seg, og dermed var han i bakken før han rakk å få kontroll over sykkelen igjen. Fort gjort på glatt bane eller vei.

I første pass ble vi delt opp i tre grupper, og lå etter hver vår instruktør for å lære spor. De ville sikkert også prøve å holde farten nede siden det var såpass glatt. Erik valgte et litt annet spor enn jeg har kjørt med tidligere i to av svingene. Den ene var venstresvingen i essene, hvor han gikk inn fra ca. midt på banen med lav fart, holdt godt inntil innercurbsen og fikk dermed et brukbart spor inn i den siste høyresvingen. Jeg har ofte tatt en litt dypere venstresving tidligere, og dermed kanskje fått et litt dårligere spor i den siste høyresvingen. Den andre svingen var storsvingen, hvor jeg også ofte har gått litt dypt inn i begynnelsen. Ifølge Erik var det ingen vits, siden svingen var så lang at man uansett ikke fikk mulighet til å utnytte dette. Han gikk isteden rett inntil innercurbsen og holdt seg der helt til utgangen.

En av de tingene jeg hadde bestemt meg for å trene mer på etter forrige gang var det å finne riktige bremse- og svingpunkt. Jeg gjorde noen forsøk, men var antageligvis for ukonsentrert. Det ble ihvertfall mange rare innganger i svingene, med dårlig flyt og dårlig spor som resultat. Etter hvert fant jeg ut at jeg skulle prøve å konsentrere meg om en sving, og valgte høyresvingen etter langrakan. Dette hjalp litt, fikk etterhvert til en brukbar inngang til svingen på enkelte av rundene. Dog ble det ikke helt bra siden jeg hadde ganske forskjellig fart over langrakan, bl.a. fordi jeg lå etter andre sykler på en del runder. Resultatet ble at jeg ikke hadde et konsistent bremsepunkt.

Jeg testet også litt forskjellige girvalg i noen av svingene. Erik anbefalte å ligge på litt høyere gir enn vanlig i svingene for å minske sjansen for slipp, men pga. glatt bane ble farten ofte for lav til at dette fungerte bra. Uansett hadde jeg bestemt meg for å gjøre en del nedgiringer foran svingene for å trene litt på å bruke mellomgass. På så glatt bane får man fort tilbakemelding dersom ting ikke gjøres riktig. Jeg fikk et ganske bra slipp på bakhjulet inn i depotsvingen da jeg giret ned til første med for lite mellomgass samtidig som jeg bremset forholdsvis hardt. Ingen dramatikk i det, men innganen til svingen ble dårlig.

En av de mange tingene jeg gjør feil er å ikke være ferdig med bremsing og nedgiring i god tid før svingpunktet. Det gjør at sykkelen ofte kan være litt urolig i begynnelsen av svingen, noe som ikke er bra hvis man ligger på grensen til slipp. For å rette på dette må jeg enten begynne å bremse tidligere, og/eller bremse hardere. Det siste var kanskje ikke et godt alternativ denne dagen med så våt bane. Jeg fikk forøvrig testet ganske harde nedbremsinger etter langrakan, med full konsentrasjon på å ikke ha stive armer og være klar til å slippe opp bremsen ved evt. låsing av hjulet. Det viste seg at det var ganske bra grep på banen her, jeg hadde aldri antydning til låsing.

Neste gang tror jeg at det er en god ide å fortsette treningen på å finne riktige bremse- og svingpunkt, og prøve å være nok konsentrert gjennom et helt pass til at jeg greier å være konsistent mellom rundene.

Typiske feil jeg gjør:

  • Har litt for stor fart i forhold til det nedbrekket jeg tør å holde i storsvingen, og drifter ofte utover gjennom svingen. Dermed er det mindre rom for å gå tidlig på gassen ut av svingen. Jeg prøvde å henge kraftig ut med overkroppen et par ganger, og det ga mulighet for å minske nedbrekket en del gitt at farten var den samme. Dessuten føltes det ganske bra, ingen usikkerhet mht. forankringspunkter, kontroll over sykkelen osv. Dog var ikke forholdene slik denne gangen at jeg tok sjansen på å prøve med større fart.

  • Lite konsistente bremse- og svingpunkt ved enden av langrakan. Har antageligvis også for lav fart gjennom den påfølgende høyresvingen. Det er sikkert en lur ting å først prøve å finne et godt svingpunkt som gir passe fart gjennom svingen, og justere bremsepunktet deretter med større fart over langrakan og hardere innbremsing.

  • Har ikke funnet noe spor som gir god fart gjennom essene enda. Skal prøve Eriks spor ved neste anledning på tørr bane med litt høyere fart.

  • Starter svingen i slaktern for tidlig slik at jeg tangerer innercurbsen så tidlig at jeg får et veldig bredt spor ut. Her kan jeg antageligvis holde en mye større fart ut av svingen dersom jeg venter lenger før jeg svinger. Løsningen ligger også her i å finne et bra svingpunkt som jeg benytter konsistent.

  • Litt usikker på hvor høy fart jeg tør å holde gjennom høyfarten. Blir farten for høy blir det ofte litt hektisk i depotsvingen. Henger også litt sammen med neste punkt.

  • Bremser ofte for sent inn i depotsvingen, og tangerer dermed ikke innercurbsen i det hele tatt. Må derfor holde en mye lavere fart enn hva som er mulig.