[Tilbake]

 

Rudskogen 08.06.98

Slik det fortonte seg for Morten

Siden jeg er på ferie under den siste treningen til A-kurset på Wobble, hadde jeg fått lov til å kjøre sammen med B-kurset, som kjører de mandagene A-kurset ikke kjører. Så denne dagen var jeg alene fra DoDRT. Det som slo meg var at denne gruppen skilte seg litt ut fra A-kurset. Det mest opplagte var syklene. På A-kurset er det stort sett bare Ducatier og andre V-twinner, og enkelte boksere og tripler. Jeg tror det bare er 2 rekkefirere.

På B-kurset derimot, var det omvendt. Det var bare en og annen V-twin. Her gikk det i fireblade, R1, Thunderace, og liknende. Kjøringen var også del råere enn det den er på A-kurset, der man må passere lenge før svingen for å ikke få kjeft. Her flekket de forbi 10m før svingen både etter rettstrekka, i slaktern og før depotsvingen. Og, det virket ikke som om noen ble særlig affisert av det. Her var det også standard at bortimot de fleste ga full gass over rettstrekka, mens de fleste bare puster ut der på A-kurset. Forbikjøringssedvanen gjorde det mye enklere å være 2-takter. Spesielt er det veldig lett å bremse seg forbi i inngangen av depotsvingen. På dette kurset var det også flere som hadde vært med før, og flesteparten kjørte også med heng. Stort sett har 250'en en del høyere svingfart enn de andre sykklene. Det er kanskje snakk om 20m i langsvingen.

Det var interessant å sammenlikne svinghastighet med en Thundercat(YZF1000). Når han kjørte med heng, og det gnistret fra fothvileren han, tok jeg omtrent 5m på ham i svingen. Da hadde jeg riktignok ikke fothvileren nedi, men det var ikke så langt i fra. Thunderacen kjørte også litt foran en XX, som sa at han ikke hadde fothvilerne nedi når Thundercaten skraper. Han hadde imidlertid skrudd av pegfeelerne, fordi de gikk nedi hele tiden. Han hadde imidlertid skrapt vekk 3-4 mm av motordekselet på venstre side, så han kunne ikke kjøre noe fortere enn Thunderacen.

Etter at jeg fant ut at jeg gikk litt sent inn på Vålerbanen, hadde jeg bestemt meg for å prøve hva som skjedde dersom jeg gikk litt tidligere inn. Det gikk heller dårlig. Jeg tror kanskje at sporene mine på Rudskogen er en del bedre enn de jeg hadde på Våler. I hvertfall ble det bare tull i utgangen da jeg prøvde meg med større inngangsfart og å gå tidligere inn, så det droppet jeg fort. Når jeg så kjørte "vanlig" igjen, lå en av instruktørene etter meg noen runder. Han mente at jeg kanskje kjørte litt for mye 125-kubikker, og at det kunne være interessant å se hva som skjedde dersom jeg nærmet meg litt det som de på mere motorsterke sykler gjør. Dvs. sakte inn, pushe hardt for å få en kjapp sving og være kort tid i svingen, for så å rette opp sykkelen og gi full gass ut. Han var ikke sikker på at dette ville virke, men han mente at det kunne være en god ide å prøve. Et problem med dette er giringen. I slakteren er det viktig at jeg klarer å holde rundt 70 gjennom svingen, fordi jeg da holder meg over 8000rpm. Dersom jeg faller under dette blir det vesentlig mye mindre drag i motoren. Å gire ned i 1.gir blir nok bare rykk og napp tror jeg. Den svingen hvor det er letteste å prøve dette er nok utgangen av essene, der jeg nå kommer ut av den midterste svingen ca. midt i banen, i det jeg går inn i den siste svingen. Her tror jeg at jeg kan prøve å ha litt mindre fart i den midterste svingen, for å komme ut av denne helt i innersvingen. Da vil muligens den ekstra farten nedover mot slakteriet kunne oppveie det jeg taper i svingen. I essene ligger jeg nå og triller på 3.gir, fordi 2. blir for rykkete. Dersom jeg drar ned farten burde det gå på 2. gir i rundt 8K rpm, og da burde jeg kunne få bra aks. ned mot slakteren dersom jeg får rettet meg opp tidlig så jeg kan gi full gass. Det skal bli interessant å sammenlikne neste gang.

Jeg hadde igjen et par slipp. Jeg kom litt fort inn i den midterste svingen i essene, og hadde ingen gass. Da glapp det litt i forhjulet, men det kom seg inn igjen uten alt for mye dramatikk. Jeg er faktisk litt overrasket over at et dekk med så mye feste gir så bra advarseler på forhånd. Essene er uansett et problem i forhold til det å ligge på gassen, siden de går i nedoverbakke, og man dermed får mye vekt på forhjulet. Derfor virker det som om det kan være lurt å ikke ha det største nedlegget der. Jeg hadde også en liten bakhjulsladd ut av slakteren fordi jeg hadde litt mye gass, men det bekymret meg mindre enn forhjulsslippet.

Det er trist når man kommer til det punktet at man stagnerer og ser sin begrensning. Til forrige gang ble rundetiden min 4 sek. raskere. Man kunne jo selvfølgelig håpe at dette ville fortsette, men ved dagens test klokket jeg 1:11.5, bare 1 sek. raskere enn forrige gang. Jeg tror neppe at jeg vil kunne klare noe bedre enn 1:09 på en god dag, så da er det nok bare å innrømme for seg selv at man aldri vil bli noen Biaggi. Forrige gang var jeg jo også inne på tanken på å prøve å kjøre en gang sammen med RR-gruppa. Når jeg så RR-gruppa nå, så kom jeg til at alle de gode må ha vært ute og kjørt løp forrige gang. For nå gikk det rimelig raskt for seg. Noen stod med stoppeklokker, og en fyr som visstnok hadde banerekorden og het noe sånt som Rolf Kåre Valderhaug kjørte på 1:04, på fireblade. En som ble kalt Falco (eller noe sånt), som det stod om i MC-Bladet(de sponser ham vist) kjørte omtrent like fort på en CBR600 (tror jeg). En annen hadde noe de kalte en 250 racer. Den veide vist ca. 100 kg og dro greit hjulet i været hver gang ut av depotsvingen. Visstnok er det mulig å oppnå opp mot 85 bakhjulshester på en 250 racer. Prisen er visst også omtrent 3 ganger så høy som sykkelen min. Jeg tror definitivt ikke jeg skal ut og kjøre sammen med de der med det første.

- Morten , DoDRT#001